torsdag, november 30, 2006

Julkalendern presenterar GLÖGGMYS



JULKALENDERN DEL 1 AV 24


Vad passar inte bättre än att inleda julkalendern och julförberedelserna med lite glöggmys? Själv rekommenderar jag Blossa, den är godast. Till det äter jag oftast pepparkakor eller lussekatter. Men vill man ta ut svängarna lite kan man testa ost- och pepparkakskulor vilket lät jättegott. Även ädelost direkt på pepparkaka är gott.

Recept: ost- och pepparkakskulor
Ca 30 st, tillagning 15 min.
7 dl riven cheddarost
1 dl riven ädelost
1 ask cream cheese (200 g)
ca 4 pepparkakor, stötta

Blanda ostarna och rulla dem till kulor, en knapp matsked ostmassa för varje. Förvara i kylen och rulla i pepparkakssmulorna precis innan servering.

2 serveringstips för glöggen:
  1. Kall vit lättvinsglögg spetsad med lite pressad lime och serverad med limeklyfta och is.
  2. Varm röd glögg (både alkoholfri glögg och vinglögg går bra) spetsad med konjak eller vodka. Servera med skållad sötmandel och russin eller lingon.

Tipsen kommer från Mersmak, Coops medlemstidning.

OCH, ikväll ska jag själv leva som jag lär. Min kompis Nina kommer och hälsar på, hon bor vanligtvis i Stockholm och kommer över helgen, ska bli jättekul. Så hon, jag, David, Matilda, Åsa och Åsas syster Eva ska vara hos mig och ha glöggmys.

Etiketter:

söndag, november 26, 2006

Ikväll ska jag på...



Casino Royale - nya James Bondrullen!

Jag har hört mycket gott om den så jag ser fram emot ikväll. Min nya favvo-skåds Mads Mikkelsen är med som skurk. Och sen verkar det spännande att filmen handlar om hur Bond blev 007. Det enda jag är orolig för är att jag ska somna under den 2 1/2 timme långa filmen, det har hänt förr... Jag preppar med kaffe nu på jobbet.

UPPDATERAD: Jag somnade inte, men blev däremot besviken på filmen. Det var en actionrulle, inte en Bondfilm. Q saknades t.ex och roliga gadgets kunde det också varit mer av. Och Bond var inte tillräckligt cool utan lite blödig.
Men bra action som sagt. 3 av 5 från lilla mig.

lördag, november 25, 2006

Svensson-livet



1/12 öppnas första "luckan" i Anna-Karins julkalender. 24 härliga paket att glädjas åt.

Bilden är från Skansens hemsida.

Igår var vi riktiga Svenssons, stack iväg och handlade mat på en löningsfredag. Vi var inte ensamma i butiken kan man säga. Efteråt var vi helt slut så då blev det pizza. Gott! Sen såg vi på Love Actually, en mysig film. Idag och imorgon ska jag jobba så ikväll blir det lugnt. Imorgon är det julskyltning men jag kommer nog inte hinna dit. Känns bisarrt att börja fira jul när det blåser ljumma vindar och är plusgrader.

fredag, november 24, 2006

Nytt tema och gamla sterotyper

Känns som det var ett dags sen jag bloggade men det har just inte hänt något speciellt. Men idag kan jag presentera ett nytt tema: Julkalender.

Varje dag mellan 1-24 december kommer jag att komma med en liten klapp. Det kan vara ett pyssel, ett recept eller en bild. Idén är delvis snodd från min jobbarkompis Klara som har en Julsajt. 6 dagar kvar tills första luckan öppnas...

I övrigt är det löningsdax idag och jag har börjat fundera på vad jag ska köpa för julklappar till nära och kära. Reklamen med tips har redan trillat in i mängder. Leksakskatalogen tittade jag i som hastigast för att hitta något till Albin och Martin. Och det är fruktansvärt vad leksaker cementerar könsroller! Till flickorna skulle man köpa dockor, spisar och rosa kläder. Till pojkarna spel och actionfigurer. Jag blir väldigt upprörd när jag ser sådant, *mycket arg.

Stackars barn att redan som liten vara styrd vad man ska leka med och hur de ska vara för passa in. Om jag hade egna barn skulle jag protestera genom att köpa pojken en rosa tröja och en spis och flickan en krigsleksak. Men tills andras barn är det ju lite mer känsligt, tror inte A&M´s föräldrar skulle uppskatta sådant.

Uppdaterad: Hittade följande länk som passade in i mitt inlägg, om en s-politiker som håller med mig.

måndag, november 20, 2006

Kompletterande bilder till förra inlägget


I helgen var vi på IKEA och köpte en ny Billy. Det är hyllan längst till vänster. Ska snart fyllas med böcker och jag tror det blir jättebra. Böcker är ett rums själ så det vill jag ha många av framme.


Så här ser cykellåset ut nu. Den nedre delen är den vi sågade av.

Tänkte lägga upp lite bilder från Lindyfesten m.m men Blogger och jag är inte kompisar så det blir inget.

Förresten hittade jag min lins igen. Den låg i.. tandbortsmuggen. Och den hade faktiskt inte torkat utan gick att rädda-jättebra.

fredag, november 17, 2006

Hänt i veckan

Väder: trist som f-n. regn blandat med blåst och plus tio grader. var är snön??

Nomineringsmöte: Det hade FP i veckan, David fick det han helst ville ha, ordinarie ledamot i Samhällsbyggnadsnämnden. Han planerar bl.a att verka för fler studentbostäder. Sen blev han också Alliansens representant på Kalmar Airports bolagsstämma, en liten post.

Klantighet 1: tappade min nya månadslins idag när jag skulle sätta i den. Helt förgjort att hitta den igen!

Klantighet 2: låste ett lås som jag vet inte går att få upp. Vi var på teamträff på Harry´s och i hastigheten låste jag min cykel med fel lås. Ett lås som är vridet och där nyckeln ej går in. David fick hämta mig nere på stan vilket han tyckte var lagom kul. Vi trixade lite med låset ifall det skulle gå att få upp men det ledde bara till att nyckeln gick av. SÅ, vi köpte en bågfil och sågade av låset! Vi höll på i flera timmar, för att såga i stål är inte det lättaste. Men nu kan jag cykla igen iallafall och jag vet precis vad jag ska önska mig när jag fyller Gammal ;)

Träning: Provade en ny träningsform på Friskis, Aerobics. Skitkul! Precis min grej.

Dansklubben: Det går framåt med kursschemat, vilket är jätteskönt. På minuskontot finns en onödig argumenation om frallor vs bullar.

Hela helgen är jag ledig, känns skönt efter att ha jobbat åtta dagar i sträck. Vi planerar en runda på stan och ett besök i Gårdby.

Sen vill jag passa på att gratulera min pappa på Fars dag. Han och mamma har varit på semester på Kanarieöarna en vecka och haft det jättehärligt. Och ja, jag messade dem där och grattade men ville skriva det här på bloggen också. Kanske kommer det en kort på min numer smala pappa, han har varit jätteduktig och via GI-mat gått ner väldigt många kilon. Bra jobbat!

Tema Lindy Hop

För den som gillar hopp och kast är det såkallade grodhoppet bra att börja med. Ett lätt och säkert hopp. Baksteg där man gör en fjädrande rörelse för att få kraft till hoppet och sen ett hopp rätt upp. Fast arm, Follower skjuter ifrån med arm och drar upp benen under sig som en groda. Leader lyfter rakt upp. Det finns också en svårare variant av detta hopp då man samtidigt gör en förflyttning. Follower gör precis samma sak men Leader tar ett steg åt sidan så paret står mitt emot varandra, detta gör L i den fjädrande rörelsen och styr sedan F med kropp och arm. Vid landningen håller man i varandra i en eller två händer men jag tycker personligen den är mycket snyggare om man bara håller en hand, man kommer längre då.

Sen jobbade vi även med fler turer där F kan överraska L.
Alt 1, F känner att det ska bli en swing out så hon "bryter sig loss" och snurrar på första trippelsteget. Resten av swing outen som vanligt.
Alt 2, oxå i en swing out, som vanligt fram till 4, sen snurrar tjejen ett varv och håller balansen genom att växelvis med armarna ta tag i L´s arm.
Alt 3, Efter andra trippelsteget i en She goes tar F tag i L´s underarm och initierar en snurr.

Ingen av dessa rörelser får störa själva turen. Swing out/she goe ska sluta som vanligt, bara med dessa små tilläg. Gör att inte bara F måste vara koncentrerad...

Sen jobbade vi med ett steg som heter Boggie Ray och som används i tex break. Man gör den i closed position där F använder "målar cirkel" med höger fot och går framåt med häl-tåvridning. L gör tvärtom. Tricket är att bara benenn rör sig och ej överkroppen.

Till sist, en utökad Under the Arch. På två trippelsteg hinner man ett helt varv runt. Första trippelsteget innebär en rotering och sen går F ut under armen på det andra. Det krävs att både F och L driver på för att det ska fungera men man kan ju såklart nöja sig med ett halv varv om man vill.

Etiketter:

torsdag, november 16, 2006

Veckans citat

"Man kan göra det hur jobbigt som helst, jag tycker det är roligare när det går lite fort. Men samtidigt kan man även göra det långsamt, rörelser som passar till det."

Vad jag pratar om? Lindy Hop såklart. Vad trodde ni?

Det är ett utdrag ur radioreportaget som P4 Kalmar gjorde förra veckan och som sändes igår.

/Anna-Karin, inte helt nöjd med sin egen insats men resten av reportaget var jättebra!

Etiketter:

måndag, november 13, 2006

Lindy Hop i radion

Lindy Hop är på frammarsch vilket är jättekul. Tidningen Elle hade ett reportage tidigare i år och i tv-programmet Toppform fick en deltagare lära sig dansa Lindy Hop. Hon fick för övrigt sex privatlektioner med en av Sveriges bästa par. Enligt uppgift brukar de ta 600 kr/timme.

Och nu ska jag dra mitt strå till stacken genom att medverka på ett hörn i ett reportage i radioprogrammet Halvtid på P4 Kalmar. De intervjuade Anna mest men behövde någon mer så jag sa väl ett par meningar eller så. Programmet sänds på onsdag 15/11 17.00-17.45. Ibland lägger de ut inslag på webben, för er som inte har P4 Kalmar.

Hoppas att detta kan bidra till ökat intresse för Lindy Hop i Kalmar. I Stockholm, Lund, Uppsala och Göteborg blir kurserna fulltecknade på en gång och klubbarna har hundratals medlemmar. För att inte tala om lägren. Ett Lindy-Hop läger i Hamburg blev fullbokat på en dag, och det är ett STORT läger.

Etiketter:

Cabaretspexet

Teater- och spexföreningen jag var verksam i under min studietid, Kalmar Studentteater fyller 15 år i år och ska ha en jubileumsfest i december. Spexorkestern ska framföra ett medley av spexlåtar och därför blev jag kontaktad av Gunnar, en nutida spexare, för drygt en vecka sen. De saknade texter till det första spexet jag var med i, Cabaretspexet och ville ha min hjälp. Jag har inga kvar heller men det gav mig ju en anledning att kolla på filmen för att ta ut texten ;)

Det var hemskt (för manuset var ej välskrivet och scenografin nästan obefintlig) men jättekul att se, jag hade typ samma frisyr som nu + slingor. Det var 1999 och däremellan har jag varit helblond, rödhårig, haft braids och riktigt långt hår. I spexet var jag en av dansarna och vi var inte jättebra ser jag nu men vi hade skitkul! Och vi fick vara på scen mycket, ett can-can nummer, ett nummer där killarna var utklädda till tjejer, ett sexigt nummer till Mein Herr och så bakgrundsdans när några andra sjöng.

Det var även kul att se de andra igen, massa minnen kom upp. Till exempel är en av killarna, Richard, född på samma dag som mig. Vi kallade varandra bror och syster, och brukade messa varandra på vår födelsedag, men tyvärr inte längre. Och såklart var det kul att se D igen. Det höll på att bli något mellan oss men han flyttade till Umeå för att plugga. Synd för han var söt. Men väldigt smörig, sjöng sånger för mig som han sa att han skrivit till mig och om mig men det visade sig att det gjorde han med alla tjejer... Min kompis Frida pluggade i Umeå på den tiden så vi sågs där en gång. D hånglade då upp en kompis till Frida för att typ markera. Men det gjorde inget för jag hade redan börjat dejta D´s granne Ö! (Det roliga är att David höll på att köpa D´s lägenhet sen men den var för sunkig så han ville inte, skönt.)

Bilder finns på www.karen.hik.se, Produktioner, Gamla uppsättningar, scrolla ner till Cabaretspexet och klicka på bilder. Killen med gitarr är D, tjejen med händerna uppsträckta på bilden där man ser konferenciern och baletten är jag och killen med stor tröja och halsduk är Richard.

lördag, november 11, 2006

Lindyfest som blev en succé

Gud vad jag hade kul igår! Det var en sån där magiskt rolig kväll som man har då och då. :)

Det som hände var att vi hade Lindy Hop-fest. Vi hade bjudit in Karlskrona och Växjö och så var såklart de flesta av oss i Kalmar med. Från Växjö kunde ingen komma men Karlskrona kom med två bilar. Vi hade fixat snacks som man kunde äta av mellan danspassen och så varvade vi dans med lite undervisning från båda klubbarna, kul att lära av andra oxå. (Beskrivning av turerna kommer i ett senare inlägg.)

Jag trodde kvällen skulle hålla på ca 3 timmar men vi dansade non-stop i 5 timmar! Alla hade så jäkla kul och ingen ville åka hem. Det är speciellt roligt att dansa med killar från andra klubbar så det blir lite nytt. Killen som jag hade kurs med innan, Pär, bor ju egentligen i Halmstad nu men hade kommit hit för att kunna vara med. Vi är ganska samdansade så vi lekte i breaken och improviserade och hade oss. Lika med killarna från Karlskrona, de var jätteduktig fast vissa bara dansat i sex veckor.

Jag försökte ta lite kort men kameran strular så de blev inte så bra. Får se om det kommer några här på bloggen senare. Idag är jag för övrigt ganska stel i kroppen och har huvudvärk pga vätskebristen. Men det var det helt klart värt. Jag hoppas alla kunde ha en sån här hobby som gör att endorfinerna rusar i taket.

Etiketter:

torsdag, november 09, 2006

Städfilosofen

Ett inlägg jag skrev för ett par dagar sen som hamnade som draft kommer här.

Jag mår bra när det är städat och fint i mitt hem så idag har jag röjt lite. Först sorterade jag i linneförrådet och sen tog jag itu med mitt skrivbord. Där blev det mest en vandring på Memory Lane och ett konstaterande att jag har mycket saker. Jag slängde en massa papper och sen hann jag inte mer. Nästa fas är att sortera in papper i pärmar men det får jag ta imorgon. Hursomhelst så filosoferar jag så bra när jag städar och jag ska försöka sammanfatta i ord vad jag kom fram till:

- Genom städning kommer kontroll. Men under städning hittar man saker och ting man inte vill kasta. Och då kan det bli lite rörigt i lådorna, men det gör inget. Det är OK. För dina minnena vill du ju ha kvar. Superkoll kan ingen ha.

- Om ditt hem är rörigt, ta en låda i taget. Försök inte fixa allt på en gång.

Nästa projekt är lagningskorgen och sylådorna.

Äntligen analys

Nu har jag hållt på och skrivit siffror i flera dagar här på bloggen så jag tänkte det var dags för resultatsammanställning och analys.

Topplistan:
1, 10 017 steg. Ledig dag med långpromenad. Lördag 4/11.

2, 6042 steg. Ledig dag med lite socialdans på kvällen. Söndag 5/11

3, 5119 steg. (Fast det är egentligen fler för när man cyklar så räknas inte det in i stegen, stegräknaren funkar inte då, det är något med höftrörelsen). Ledig dag med shoppingtur på stan och stavgång i regn på kvällen. Onsdag 8/11

4, 2736 steg. Jobbdag med cykling till jobbet, även här borde det vara fler steg. Tisdag 7/11.

Och sist kom måndag 6/11 med 2402 steg. Jobbdag då jag åkte bil till jobbet.

Antal steg i snitt är 5263 st. Mer än jag hade trott faktiskt. Det man bör ligga på i snitt är minst 6000 steg. Det som främst drar ner snittet är ju att jag rör mig för lite på jobbet, sitter ju bunden vid telefonen dagarna i ända så det är inte så konstigt. Får stå och trampa lite på stället men då tror väl kollegorna att man är galen;). Annars så kan ju en daglig promenad runt kvarteret hjälpa upp snittet. Samt att jag bör hålla fast vid att motionera intensivt minst två gånger i veckan och cykla till jobbet.

Känns bra att jag genomfört detta "experiment". Nu vet man lite mer vad man ska tänka på för att må bra. Förhoppningsvis funkar det som motivation till att komma ut på den där kvällspromenanden oxå.

måndag, november 06, 2006

Ny dag-nya siffror UPPDATERAD

Siffrorna för SÖNDAG

Antal ägg: 5. Tre till frukost och två till kvällsmat.

Antal steg: 6042. Då ingick besök hos Davids brorsbarn och lite lek med dem. Och 90 minuters social dans i Lindy Hop.

Antal sjuk sambo: 1. 100%! Han blev inte heller gladare av att hans favoritlag sen barnsben AIK förlorade guldstriden i fotbollsallsvenskan. Davids pappa är också stort AIK-fan och David säger att hans första ord var AIK;).


Siffrorna för MÅNDAG:

Antal ägg: 0. Är lite trött på ägg nu. Det slutade på 2 st. till slut.

Antal steg: 1058 hittils, tog bilen till jobbet, måste ju kolla vad det blir då jämfört med om jag cyklar imorgon. Jag tog bara bilen i vetenskapligt syfte;) Totalt antal steg under dagen blev strax över 2000. Idag tisdag testar jag med att ta cykeln och ser hur många steg det blir då.

lördag, november 04, 2006

Min dag i siffror

Antal ägg jag ätit: 3. Hittills.

Antal gånger jag inte varit nöjd med servicen på Burger King i Kalmar: 2 av 4. En gång glömde de mina king fries och idag fick jag betala för mycket.

Antal steg jag gått: 9395 hittils. Varav 7200 gicks på en långpromenad ute på friluftsområdet Stensö.

Antal kunder inne på nyöppnade Ica Maxi: många

Antal glas med vin jag ska dricka ikväll: 2-3, David ska laga ryggbiff till mig för det ska bli Halloween-mys och eventuellt utgång, om det slutar regna.

Antal grader Celsius just nu: 6,4 plus

En inte helt lyckad dag

Igår råkade jag ut för en kulturkrock, hade brännande ögon och orsakade extra kostnader för klubben. Men vi tar det från början...

Jag började jobba halv ett så vid elvatiden satte jag i mina nya linser. Jag har haft engångslinser men hade dagen innan provat ut månadslinser och allt hade känts jättebra på torsdagskvällen. Men igår började det direkt klia och bränna i ögonen och de blev alldeles röda. Jag tänkte att det skulle gå över men efter en kvart var jag tvungen att ta ur linserna för det gjorde så ont och bara rann tårar. Och det fortsatte även efter jag tagit ur linserna, jag provade att skölja och det hjälpte lite. Hursomhelst var jag ju tvungen att gå till jobbet en timme senare och det hade inte blivit mycket bättre då så jag kom dit och såg helt förgråten ut med röda ögon och tårar som rann. Så jag blev hemskickad igen, min teamledare tyckte inte det var bra att sitta vid en skärm utan att jag skulle vila ögonen. Ofrivilligt sjukskriven således. (Jag gick till min optiker och berättade och han trodde att det var linsvätskan som jag reagerade på så nu ska jag testa en ny sort idag.)

På kvällen var det föreläsning uppe på klubben och sen skulle det vara knytkalas. Mitt i föreläsningen ringer telefonen och ordförande svarar, efter ett tag kallar han dit mig. Det är bowlinghallen som undrar var vi är någonstans! Innan det blev bestämt med föreläsningen hade jag bokat bowling och totalt glömt bort att avboka, kom ihåg det när jag stod med luren i handen! 1500 ut för klubben p.g.a mig. Dessutom var bowlingkillen inte nöjd med att jag sa att han givetvis fick fakturera oss eftersom vi missat avboka utan han gnällde på ett par minuter till.

Och nu kommer vi till det där med kulturkrocken, eller snarare olika tolkningar av ordet knytkalas. För mig är det att alla tar med sig något som alla äter av, i Kalmar betyder det att alla tar med sig ett eget knyte, dvs mat bara till sig själv. Detta fick jag reda på då vi höll på med dukningen och jag frågade var vi skulle ställa buffébordet? Alla tittade på mig som jag var en utomjording. Det slutade med att jag fick äta kokt ägg och senapssill och sedan ta hem det som blev över. Jag har nu sexton hårdkokta och redan skalade ägg och en sambo som inte tycker om ägg...

torsdag, november 02, 2006

Core och kyla

Väderrrapport: -4 grader vid kl. sex på morgonen, svårt att få upp bildörren och självklart fick man skrapa rutorna. Cykelns lås har frusit sönder och nyckeln är av. Ingen snö och ingen blåst. Inatt blåste det ordentligt utanför Ölands kust, så mycket att ett fartyg kantrade. Hela kvällen hörde vi räddningshelikoptrarna flyga ovanför huset, på väg till och från flygplatsen som var sambandscentral och tankställe. Läskigt.

Dagens utmaning: Att få igång VOIP:en, alltså bredbandstelefonin. Telia har redan porterat vårt nummer så just nu går det inte att ringa till oss på vår fasta telefon. David har antagit utmaningen och förhoppningsvis är det fixat under dagen.

Dagens positiva händelse: Jag ska testa en ny träningsform på Friskis ikväll, Core. Alla som provat säger att det är jättekul.

onsdag, november 01, 2006

Som Pricken

Kommer ni ihåg sagan om Pricken? Den prickiga kaninen som var annorlunda än sina helvita syskon. Jag känner mig lite som Pricken just nu då alla på jobbet sitter och förbannar snön som faller (små små flingor blandat med regn då det är 4 plus). Jag vill ha mer snö och hoppas på ett vitt täcke på marken snart.

UPPDATERING: Nu har vi blivit prickiga allihop då vi upptäckte att vi tycker om julen och längtar dit ;). Jag har bestämt mig för att för första gången någonsin ha en egen julgran. Det snöar inte längre, bara regnar.