fredag, december 22, 2006

Skånska rätter del 2

JULKALENDERN DEL 22 AV 24
Som jag nämnde i förra inlägget gör min morfar egen senap varje år. Och det ska han göra i år också fast han är nästan 90 år, coolt. Han använder en kanonkula till malningen. Jag har testat ett par gånger också och det är jättekul men det gäller att få rätta "schvunget" på kulan. Och det sticker lite i näsan av den starka senapen. Under tiden man mal tillsätter man då och då vatten, men bara lite då den ej får bli för lös. Jag ska här för er avslöja ingredienserna i morfars senap.

Morfar Gustav kanonmalda skånska senap:

50 gr brun senap,

1 msk matättika,

2 msk socker,

1 tsk salt

Mortel är det man vanligtvis använder vid malningen. Mer om senapens histora finns här.

I Dalarna äter man vitsås och gröna ärtor till lutfisken men morfars familj brukade ta undan av den nymalda senapen (innan ättika och resten blandas i) och ha den i senapssås till lutfisk. Så det ska vi testa iår. Spännande!

Etiketter: