lördag, juni 24, 2006

Lyckad midsommarafton

Först hade jag och David sillunch med ett par snapsar till. Vi satt på balkongen och det var väldigt fint väder (det var det hela dagen faktiskt). Sen gick vi som planerat till Skälby 4H gård och tittade på majstångsresningen. Här i Kalmar gör man så att alla får vara med och klä stången, det var utlagt björklov och lite blommor och alla fick komma fram och hjälpa till. Sen var det resning och även där får vem som vill hjäpa till. Konferenciern berömde sig väldigt för detta och jämförde med Dalarna, där enligt honom bara vissa utvalda fick resa stången. Hmm har inte jag märkt.. Dessutom har Dalarna en trevlig tradition som man kanske inte tänker på men som gör mkt faktiskt, att alla som inte reser stången hjälper till genom att skrika Åååheej. Här var det helt tyst under resningen.

I samband med firandet hade man fiskdamm, karamellförsäljning och chokladhjul för barnen, hembygdslotteri, laxlotteri och café för de äldre. Mkt trevlig inramat av små ankor och höns som gick omkring. Sen blev det sånglekar och även uppvisning av folkdanslaget. Jag fick se Skördedansen!

Jag fick faktiskt se Skördedansen två ggr igår för jag åkte iväg till ett annat firande efter Skälby. Jag ville nämligen se Kalmars andra folkdanslag uppträda. Jag hade fått veta att det skulle börja vid 16.00 men det var dans runt stången först, mkt trevlig dam som verkligen hade ansträngt sig för att bara ta med de sånglekar som barn tycker är roliga. Uppvisningen var jättebra, fem danser visades upp och de var duktiga. Ett tränat öga kunde visserligen se att hos inget av lagen var rättningarna (leden) 100%-iga och att man på Skördedansen inte hade koll på när räfsa och lie skulle upp och ner. Hamnade bredvid en icke dansintresserad man, när folkdanslaget kom in så kläckte han ur sig "Är det Halloween, det är så många liemän här". Irriterande då men kul idag.

Efter detta åkte vi hem till en kompis till Åsa som heter Adam. Det blev totalt 19 st som grillade i Adams trädgård. Jättemysigt. Åsa och några till hade varit där och dukat och pyntat med blommor och till och med gjort en liten midsommarstång! Efter maten blev det jordgubbar med grädde och kladdkaka. En kille hade fått i uppdrag att köpa ett par liter jordgubbar men han kom med ett flak, 15 liter! Det var bara att käka men det blev ju hur mkt som helst över. Tur att Adam gillar att koka sylt. Brännboll blev det sedan innan efterätt 2, en jordgubbstårta, kom på bordet. Prydd med en midsommarstång blev den kvällens näst mest fotograferade objekt. En igelkott som visade sig på gräsmattan drog lite mer uppmärksamhet.